Här är ett bröd som är helt annorlunda än de luftiga och ”fjåsiga” bröd man köper i butiken. Det tyska brödet pumpernickel tar länge att baka, men är verkligen värt mödan. Dessutom är själva arbetsinsatsen minimal och du får använda filtar i processen. Slå det, köpe-bröden! 🙂 Att brödet sedan är verkligt gott och mustigt gör ju inte saken sämre.

Till 1 bröd behövs:

3½ dl rågkross

2½ dl vetekross

ca 7½ dl kokande vatten

½ dl honung

½ dl olja

1½ tsk salt

ca 7 dl grahamsmjöl

Dag 1: Mät upp råg- och vetekross. Häll kokande vatten över. Blanda i honung, olja och salt. Rör om. Låt stå övertäckt i rumstemperatur 1 dygn.

Dag 2: Tillsätt mjöl. Arbeta degen jämn på arbetsbänk. Den ska vara ganska lös. Forma till en längd. Lägg i en oljad form (1½ L). Tryck till degen så eventuella blåsor och sprickor försvinner. Täck med bakduk, låt stå 3 timmar.

Pensla med vatten. Täck formen med aluminiumfolie. Grädda i 125 C i nedre delen av ugnen 10-12 timmar. Brödet ska släppa formens kanter när det är färdiggräddat.

Nu skall brödet eftergräddas! Vira in i bakhandduk och därefter i ett par tjocka filtar i 10-12 timmar.

Skär i mycket tunna skivor.

Annonser