…och Frida är hög! 🙂 Länge har hon önskat baka en salt paj gjord på filodeg. Och när filodegen uppenbarade sig så lämpligt i frysdisken i den högt uppskattade K-Marketen i närheten av hennes hem, gjordes lördagskvällen komplett med en underbart kompakt och smakrik paj.

Du behöver:

  • 1 pkt filodeg
  • 500 g färsk spenat (jag körde 2 påsar fryst)
  • 2 st finhackade lökar
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 burk marinerad fetaost (ca 300 g)
  • 100 g rostade nötter (jag använde jordnötter)
  • smör och olja från fetaostburken
  • svarta oliver
  • salt och peppar
Gör så: Fräs spenaten i smör, krydda med vitlök, salt och peppar. Blanda ner de övriga ingredienserna och ställ åt sidan. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och placera hela bunten med filodeg på. Börja nu med att pensla olja på det översta lagret filodeg, sätt lite av fyllningen på mitten av arket…
…och vik kanterna över fyllningen och pensla med olja.
Lägg ett till ark och pensla. Sedan lägger du deg varvat med fyllning på ett snyggt sätt och ser till att du har ungefär fyra, fem ark kvar på slutet. Då penslar du ordentligt med olja mellan varje lager (det är oljan som gör att det bli frasigt i ugnen). Puffa till rullen så den blir snygg i formen och så ingen fyllning rinner ut. In i ugnen i ca 20 minuter på 200 grader. Njutes kall eller varm till sallad eller rökt skinka!
Klart!

Frida rekomenderar: om du bara skall göra 1 filodegspaj i hela ditt liv, låt det bli denna. Frida tackar Amelia 12/2011 för receptet. Sjukt gott.

Annonser