Grädde on top

Den här kakan är inte sweet i ordets egentliga betydelse, utan jag menar att den är ljuvligt mjuk, smälter i munnen och är ganska så fantastisk. Liksom för många av mina recept innehåller den nästan inget socker. Leila Lindholm (”A piece of cake”) är upphovskvinna till detta italienska Torta della nonna-kakrecept som är lite ändrat enligt vad som fanns i kylskåpet.

Den gjordes av min bagare in crime, Cecilia, och mig till vår fina väninna Maria. Därav rubriken.

150 g mjukt smör

300 g mandelmassa (vi använde 150 g + 150 g hela mandlar som vi malde)

6 ägg

250 g mascarponeost/ricottaost

skal av 1 citron och 1 apelsin

1 bittermandel (vi använde några droppar olja)

½ dl vetemjöl (LCHF:aren kan använda mandelmjöl)

Smör och potatismjöl till formen

Gör så:

Sätt ugnen på 175 C.

Vispa smör och riven mandelmassa krämigt.

Tillsätt ett ägg i taget under vispning.

Rör i ricottaost, rivet citrusskal samt riven bittermandel.

Vänd ner mjölet för hand. 

Smörj en kakform 24 cm i diameter och bröa med potatismjöl. Fyll smeten i formen. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Leila vill ha sin torr, vi vill ha den kladdig. 

Annonser