Etiketter

, ,

Enligt ”ljudmannen” är cheesecake:sen i New York något utöver det vanliga. Detta måste naturligtvis testas, sålunda blev en helt vanlig torsdagskväll plötsligt en gnistrande cheesecake-kväll!

Vad är det då för speciellt med en NY-cheesecake kan man ju fråga sig, och Leila Lindholm har svaret i sin kokbok ”One more slice”. Eller vad sägs om 3 paket Philadelphia-ost och 300 g digestivekex?!?

Grundrecept

Kexbotten

300 g digestivekex

150 g smör

Krossa kexen fint i mixer eller i en plastpåse och blanda med det smälta smöret. Tryck ut blandningen i en kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Förgrädda i mitten av ugnen ca 10 minuter i 175 grader. Låt svalna.

Fyllning

600 g philadelphiaost

2½ dl kvarg 10%

1 dl socker

1 dl majsstärkelse

2 tsk vaniljsocker

3 ägg

1 dl vispgrädde

200 g vit choklad

Vispa ost och kvarg krämigt i en skål.

Rör ner socker, majsstärkelse och vaniljsocker. Rör i ett ägg i taget och till sist vispgrädden.

Bryt chokladen i bitar, smält den i vattenbad och blanda ner i smeten.

Häll smeten över kexbotten. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter i 175 grader. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen ca 30 minuter.

Välj fyllning enligt tycke och smak.Vi gjorde en med ca 2 dl mosade och sockrade hjortron som vi tillsatte i smeten. Andra förslag är 5 färska limefrukter (saft och skal) och jordgubbar.

Njut av kakan i goda vänners lag i ett kök fyllt av kärlek. Och kaffe med vispad mjölk. MASSOR av vispad mjölk.

Puss!

Annonser