Etiketter

,

Eftersom min tid i Helsingfors snart är till ända bör detta naturligtvis uppmärksammas med en rejäl kaka. Det blev en i bästa Leila Lindholm-stuk som jag velat pröva på ganska länge där huvudingredienserna är kondenserad mjölk, grädde och banan. Vackert så. 

Bottnen är gjord av en vanlig mördeg. Efter ca 10 minuters gräddning i 175 graders ugn tas formen ut och får svalna lite innan den fylls.

Mördeg

150 kallt smör

4 dl vetemjöl

½ dl florsocker

1 ägg

½ msk vatten

Nyp ihop smör med mjöl och florsocker. Tillsätt ägg och vatten och arbeta samman. Låt vila i kylen 30 minuter innan den trycks ut i en paj- eller kakform.

Fyllning

1 burk (400 g) kondenserad mjölk

1 tsk vaniljpulver

4 dl vispgrädde

2 dl grekisk joghurt

4 bananer

Lägg konservburken med mjölk oöppnad i en kastrull med vatten och låt koka helt täckt 1½ timme. Skeda upp 2/3 av kolasåsen på bottnen. Vispa grädden med vaniljpulver och blanda med joghurten. Täck kolasåsen och bottnen. Skär bananerna i halvor och sätt dem överst på pajen. Strö lite nötter på och ringla resten av kolasåsen över. 

På bilden är det både kolasås och chokladglasyr som är ringlad över.

Annonser