Baba ghanoush är ett lite mer exotiskt namn för Aubergine-röra eller helt enkelt mosad äggplanta. Det är väldigt gott att äta med grillat och/eller med en sallad.

Skölj först av äggplantan. Dela den sedan med en kniv längs långsidan och sätt halvorna med skalet neråt på en plåt alternativt stick den med en gaffel tills den slutat skrika och sätt den hel på plåten. In i 200 graders ugn ca 40-60 minuter. När den svalnat lite är det lätt att skrapa fruktköttet från skalet med en sked eller kniv. Sätt allt fruktkött i en skål tillsammans med lite citronsaft, olivolja, 1-3 vitlöksklyftor, salt och peppar. Mosa eller mixa till en slät blandning. Smaka av och tillsätt mer smaksättning om det behövs. Tänk på att vitlöken behöver lite tid för att ”mogna” i röran. Blandningen får gärna vara lite lös, men inte rinnig. Ställ svalt och servera röran kall.

Annonser