Etiketter

,

In i boxningsringen skickas domestic goddess Leila Lindholm och den finländska husmodern. Duellen avgörs genom vaniljsås.

Leilas vaniljsås ser ut så här:

och innehåller det här:

2½ dl mjölk

½ vaniljstång

½ dl socker

4 äggulor

½ dl majsstärkelse

2 msk mjukt smör

1 dl vispgrädde

och smakar så här:

Den är lite grynig och smakar grädde som har blivit lite varm och sedan kylts ner. Istället för vaniljstång använde vi vanillinsocker och fick använda halva burken för att få någon fason och smak på såsen. Jag hade väntat mig en lite mer excentrisk smaksensation.

Den traditionella husmoderns vaniljsås*

ser ut så här:

innehåller det här:

½ l mjölk

1-1½ msk potatismjöl

1 ägg

1-2 msk vanillinsocker

och smakar så här:

Är det enbart nostalgi och barndomsminnen, eller är denna vaniljsås verkligen så här mjuk och len? Konsistensen påminner om tjock mjölkkräm med klimp (vilket det i princip också är). Med lite fantasi anar man en vaniljsmak.

Duellen avgörs genom den enväldige domarens beslut som idag låter sig styras av praktiska, ekonomiska och näringsrika detaljer. Praktiskt: den traditionella vaniljsåsen är mycket enklare att göra. Ekonomiskt: den traditionella vaniljsåsen innehåller mycket färre ingredienser. Näringsrikt: den traditionella vaniljsåsen innehåller mindre socker och anses därmed nästan vara hälsosam.

Den traditionella vaniljsåsen vinner härmed med 3-0. Domestic goddess Leila Lindholm får för första och månne även den sista gången (?) se sig besegrad i denna blogg! Vi gratulerar den traditionella husmodern.

* = det recept som jag själv var vuxit upp med och som härstammar från urminnes (?) tider.

Annonser