Etiketter

Här kommer ett recept på en fräsch jordgubbstårta. Den är underbar att ha på kaffebordet!

Botten

2 ägg

1 dl socker

3 msk kokande vatten

3/4 dl vetemjöl

3 msk kakaopulver

2 msk potatismjöl

½ tsk bakpulver

Gör så:

Värm ugnen till 200 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar botten (24 cm i diameter). Blanda ihop vetemjöl, kakaopulver, potatismjöl och bakpulver. Koka upp vattnet. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Häll i vattnet under omrörning. Sikta ner mjölblandningen. Häll smeten i formen. Grädda 11-13 minuter. Tårtbottnen är klar när den lossnar från formens kanter.

Tvätta formen och sätt ett rent bakplåtspapper i bottnen. Klipp en rund remsa som sätts fast längs formens kant på insidan.

Skär itu tårtbottnen när den kallnat och lägg nedre bottnen underst. Dränk in den jämt med t.ex. svartvinbärssaft. Gör fyllningen.

Fyllning:

1 l färska jordgubbar (eller 500 g tinade)

5 gelatinblad

3 dl vispgrädde

3 tsk vaniljsocker

250 g kvarg

½ dl socker

2-3 msk citronsaft

Gör så:

Skär itu jordgubbarna i bitar och låt dem safta sig i rumstemperatur. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter. Vispa grädden, smaksätt med vaniljsocker och ställ den kallt. Rör ihop kvarg och sockret. Värm citronsaften och lägg de urkramade gelatinbladen i saften så de löses upp. När gelatinblandningen svalnat en aning rör du ner den i kvargen och rör om väl. Tillsätt den vispade grädden och jordgubbarna och rör om väl. Häll fyllningen i formen.

Lyft den övre delen av bottnen över fyllningen. Låt stelna i kyl över natten. Dekorera tårtan med 1 dl vispad grädde och 1 l färska jordgubbar.

Här är kakan dekorerad med Daniela-kex och physialis-bär.