Jag tycker om kakor med grönsaker i, som pumpapaj och morotskaka. Här kommer en paj med sötpotatis eller batat som den också kallas. Receptet är ursprungligen Leila Lindholms men jag har lite ändrat på det enligt ingredienser jag hade hemma. Denna paj gjordes till en kompis på college med hemlängtan. Förhoppningsvis blev han lite gladare!

Jag hade en stor form och använde hela satsen mördeg. Om du har en mindre form räcker det med halva satsen.

Mördeg

150 g kallt smör

4 dl vetemjöl

några smulor farinsocker

1 ägg

0.5 msk kallt vatten

Gör så här:

  1. Nyp ihop smör med mjöl och socker.
  2. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte.
  3. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

Fyllning

1 st sötpotatis, ca 500 g

100 g Philadelphiaost

1.5 dl farinsocker

1 tsk vaniljessens

1 tsk malen ingefära

1 krm malen muskotnöt

0.5 tsk salt

3 ägg

2 msk vispgrädde

Gör så här:

1. Skala och tärna sötpotatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet och mixa potatisen till en slät puré. Låt svalna. Det behövs ca 3 dl puré.

2. Sätt ugnen på 175 grader.

3. Bred ut degen i en pajform.

4. Vispa philadelphiaost och sockret krämigt.

5. Tillsätt sötpotatispurén, vaniljsocker, ingefära, muskotnöt och salt. Vispa tills smeten är helt slät.

6. Rör ner ett ägg i taget och tillsätt till sist vispgrädden.

7. Häll smeten över mördegsbotten och grädda pajen i nedre delen av ugnen, i cirka 30 minuter, tills den är gyllene.

Annonser