”These are delicious curry-flavored pastries found in the Caribbean islands, particulary in Jamaica. Great as a snack or as a Jamaican meal compliment.” 

-Flavor Diva

Min housemate Sharina från Karibien som figurerat rätt flitigt på denna blogg skulle göra mat till 70 människor och jag hade äran att få hjälpa till. Vi kockade och bakade i nära tio timmar i vårt då halvt fungerande kök och hade fantastiskt roligt på samma gång. Bland annat gjorde vi dessa piroger från Jamaica, där de kallas för patties. Receptet kommer från denna sida och ger fantastiskt mjuka och goda piroger.

Pirog-deg

5 dl mjöl

1 tsk gurkmeja

½ tsk curry

1 nypa salt

3/4 dl smör

3/4 dl olja

3/4 dl vatten

Fyllning

1 msk olivolja

4-6 finhackade vitlöksklyftor

1 stor lök, finhackad

450 g malet kött

1 msk curry

½ tsk kummin eller ½ tsk gurkmeja

1 tsk salt

½ tsk svartpeppar

1 1/4 dl skorpsmulor

1 1/2 dl kycklingbuljong

Gräslök, finhackad

Gör så:

Börja med fyllningen. Hetta upp oljan. Tillsätt lökarna och stek ca 10 minuter tills de är mjuka. Tillsätt vitlök och stek 2 minuter till. Bryn med köttet, curryn, kumminen, saltet och pepparn. Rör i buljongen och brödsmulorna. Låt puttra tills vätskan kokat bort. Tillsätt gräslöken.

Gör sedan degen. Blanda mjöl, gurkmeja, curry och salt i en stor skål. Knåda in smöret och oljan och blanda i vattnet till en smidig deg. Gör en avlång ”korv” och skär den i 10 lika stora bitar. Kavla ut varje bit till en rund cirkel och täck med plastfolie så de inte torkar.

Skeda fyllning på var degbit. Vik dem till halvmånar och pressa samman kanterna med en gaffel. Pensla med ett uppvispat ägg.

Grädda 25-30 minuter i 200 C varm ugn.

When my housemate Sharina från the Caribbean islands was to cater for 70 people I had the opportunity to help her make the food. We cooked and baked for nearly ten hours and had a lot of fun! This is a recipe for Jamaican pastrys, or patties which they are called in Jamaica. They are very soft and simply delicious.

PASTRY
2 cups all-purpose flour
1 teaspoon turmeric powder
1/2 teaspoon curry powder
1 dash salt
1/4 cup margarine
1/4 cup shortening
1/3 cup water

FILLING

1 tablespoon olive oil
4 -6 garlic cloves, finely chopped
1 large onion, finely chopped
1 lb lean lean ground beef
1 tablespoon curry powder
1/2 teaspoon cumin powder or 1/2 teaspoon turmeric powder
1 teaspoon salt
1/2 teaspoon ground black pepper
1/2 cup dry breadcrumbs
1/2 cup chicken stock
2 green onions, finely chopped

Directions:
FILLING:

  1. Heat oil in skillet over medium heat.
  2. Add onions and cook for 10 minutes stirring occasionally until soft and translucent.
  3. Add garlic, cook 2 minutes.
  4. Add beef, curry, cumin, salt, and pepper.
  5. Cook until browned stirring constantly.
  6. Stir in stock and breadcrumbs.
  7. Simmer until liquid is absorbed. (aprox.10 minutes) Texture should be soft and moist. Add green onions.

Pastry:

  1. In a large bowl, combine flour, turmeric, curry, and salt.
  2. Cut in 1/4 cup margarine and shortening until mixture resembles coarse crumbs.
  3. Stir in water until mixture forms a ball. Shape dough into a log, and cut into 10 equal sections.
  4. Roll each section into a six inch circle (approximately 1/8 inch thick). Cover with damp towel.
  5. Spoon equal amounts of filling into each pastry circle. Fold over making a half circle and press edges together. Use a fork to press edges, and brush the top of each patty with beaten egg.
  6. Cook for 25- 30 minutes in 200 C.

Read more here!

Annonser