Det finns nog inget som går upp emot en nybakad butterkaka. Vanliga bullar är jag inte speciellt förtjusta i, men butterkakan har något speciellt över sig. Speciellt om den är fylld med mina favoriter mandelmassa och vaniljkräm.

Världens Bästa Bulladeg (receptet heter faktiskt så!)

100 g smör

2½ dl mjölk

25 g jäst

3 msk ljummet vatten

1 tsk kardemumma

en nypa salt

1 dl socker

1 ägg

ca 8 dl vetemjöl

Fyllning

100 g mandelmassa

50 g smör

½ tsk kardemumma

1 msk sirap

Blanda samman det rumsvarma smöret och den mjuka mandelmassan.

Vaniljkräm

1 äggula

1 msk socker

2 tsk vetemjöl

½ dl grädde

1 dl mjölk

1 tsk vaniljsocker

Vispa ihop äggula och socker i en kastrull. Tillsätt mjöl under vispning till en slät smet. Vispa i grädde och mjölk. Låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknar. Låt svalna och rör i vaniljsocker.

Gör så:

  1. Gör först vaniljkrämen.
  2. Gör sedan bulladegen. Smält smöret i en kastrull och rör i kall mjölk.
  3. Smula jästen och blanda den med vatten. Rör i kardemumma, salt och socker.
  4. Blanda samman smör, jäst och ägg. Blanda i mjöl. Låt jäsa minst 30 minuter till dubbel storlek.
  5. Kavla ut till en stor kvadratisk platta. Bred ut fyllningen.
  6. Rulla ihop plattan och skär i 8-9 bitar. Placera bitarna på bottnen av en ugnsform så man kan se ”spiralen”.
  7. Klicka över vaniljkräm. Låt jäsa ca 30 minuter.
  8. Pensla med ett uppvispat ägg och grädda 25-30 minuter i 200 grader.
  9. Ringla över glasyr när kakan svalnat.

Annonser