Såhär lagom till Finlands 95 födelsedag vill man ju gärna äta något riktigt finskt. Och då kan man fråga sig om det finns något finskare än Karelska piroger? Inte nog med att de är goda, de är  också väldigt enkla att göra.  Pirogerna är godast varma med kallt äggsmör. Tilläggas bör att även mina vänner från Barbados och Taiwan gillade dem…

Receptet tar jag från den svenska (!!!) bloggen Pickipicki.

Deg:
5 dl rågmjöl
2 tsk salt
2 dl vatten
1 msk smör

Fyllning:
2 dl grötris
2 dl vatten
1 liter mjölk
2 tsk salt
1 msk smör

Börja med fyllningen. Koka grötriset enligt anvisningarna på förpackningen tills allt vatten kokat in, tillsätt det mesta av mjölken och låt gröten småputtra i 30-40 minuter. Späd ev med mer mjölk. Tillsätt salt och smör. Låt kallna.

Gör sedan degen. Blanda till ingredienserna och dela degen i ungefär 25-30 lika stora bitar. Täck degbitarna med plastfolie så att de inte torkar. Kavla ut en i taget till ovala plättar, ungefär 10 cm i diameter. Bred på lite gröt och lämna 1 cm ut till kanten. Vik över kanterna, en liten bit i taget och pressa ihop vart efter. Grädda pirogerna i 275 grader i 15 minuter. När de är färdiggräddade och precis kommit ut ur ugnen penslas ovan- och undersida med en blandning av smör och vatten. Låt svalna. Servera pirogerna med äggsmör.

Äggsmör
3 kokta ägg
ca 50 g smör

Finhacka kokta ägg, blanda med rumsvarmt smör. Tillsätt gärna lite salt.

Deg

Degspade

Tillplattad deg

Tillplattade deg med fyllning

Karelsk pirog!

DSC_0645

DSC_0772

Annonser