I denna lasagne används aubergine (äggplanta) istället för pasta. Det blir mycket gott och krämigt, tycker jag i alla fall. Speciellt när man öser på ordentligt med vitlök och krossad tomat.

1 stor aubergine (eller 2 små)

400 g malet kött

400 g krossad / skållad tomat

1 stor lök

vitlök enligt smak, gärna 2-4 klyftor

1 burk (250 g) creme fraiche eller joghurt

2 stora eller 3 små ägg

riven ost

Gör så:

Skär auberginen i ca 1 cm tjocka skivor. Salta på båda sidorna och låt stå ca 15 minuter på hushållspapper så vattnen dras ut. Torka sedan av skivorna.

Hacka lök och hälften av vitlöken och stek tills gyllenbrun. Tillsätt köttet och stek tills köttet är klart utan att bli torrt. Krydda med t.ex. svartpeppar.

Blanda tomaterna med resten av vitlöken (finhackad) i en kastrull. Låt puttra ca 5 minuter tillsammans med t.ex. basilika och oregano.

Blanda en vitsås med creme fraichen och äggen.

Varva en ugnsform med aubergine i bottnen, ett lager kött, tomatsås och vitsås. Satsen räcker till ca 2 varv, beroende på ugnsformens storlek. Strö ost ovanpå tills det täcker.

Grädda ca 20 minuter i 200 C varm ugn.

aussie 025 aussie 028 aussie 032

DSC_0569

Annonser