Etiketter

, , ,

Här kommer en Ärtig soppa med pigg färg som inte påminner så hemskt mycket om fastlagstisdagens brun-gröna konservsoppa (även om jag, på riktigt alltså, tycker mycket om den). Det här är perfekt vardagsmat. Perfekt tillagningstid, perfekt pris (billigt, med andra ord) och den ger perfekt mättnad. Vad finns det att inte gilla med den?! När Johanna och jag gjorde den här soppan hade en propp gått i vårt kök. Spisen och kylskåpet fungerade, men inte mikron eller något av eluttagen. Så när Johanna skulle mixa soppan med stavmixer fick hon flytta sig till andra ändan av köket – under ett bord. Där satt hon på golvet, knappt synlig, och mixade den piggelina soppan. Gott blev det i alla fall och lite senare den kvällen blev även proppen bytt. Åsnebrygga: ordet propp låter ju misstänkt likt ett annat roligt ord som man ofta förknippar med ärtor, men såvitt jag märkt orsakar denna soppa inga sådana oangenäma besvär.

Ingredienser

750 g frysta ärter

4 små vårlökar eller 1 stor

1 msk lime juice

ca 1 l grönsaksbuljong

Hacka löken och stek den 5 – 10 minuter på bottnen av en kastrull med ca 1 msk olivolja. Tillsätt 1 liter vatten med grönsaksbuljong samt ärterna, förutom 2,5 dl som tas undan till senare. Låt koka ca 5 minuter. Mixa soppan slät och tillsätt lime juice, svartpeppar och salt samt ärtorna och låt soppan få ett uppkok. Servera tillsammans med pesto eller grynost eller som på bilden: basilika och mynta (varav den senare enligt alla australiensiska recept definitivt skall kombineras med ärter).

DSC_0072 (2)

Annonser