För en tid sedan postade jag bilderna på en god kaka som Johanna hade gjort medan hon ännu var i Sydney. En kaka utan vare sig mjöl eller socker. The healthy kaka, med andra ord. Nu har Johanna (som för tillfället befinner sig på Tasmanien) varit så vänlig att hon gett mig receptet och hela menigheten gläder sig. Kakan heter Cashewdrömtårta och här kommer receptet. Det kommer ursprungligen från restaurangen Vegana i Jakobstad, Finland. Tack än en gång Johanna!

Botten:

1 dl råa mandlar (eller pecan/valnötter)

1 dl mjuka dadlar

1/4 tsk havssalt


Fyllning:

3,5 dl råa cashewnötter blötlagda minst 5 h

saften från 2 pressade citroner

1 tsk vaniljessens

0,75 dl kokosolja (smält)

0,75 dl honung

2,5 dl hallon (eller annan önskvärd frukt eller bär)


Dadlar och mandlar samt salt mixas i matberedare. Det bör bli en konsistens som hålls ihop. Tryck ut bottnet i en springform.


Värm kokosolja och houng på låg värme. Mixa ihop alla fyllningsingredienser utom hallonen i en mixer/matberedare. Häll ca 2/3 delar ovanpå bottnen och jämna ut. Tillsätt hallonen med resten och mixa igen. Häll över det tidigare lagret. Ställ i frysen, ta fram en stund innan det är dags att äta. Kan dekoreras ev. med frukt/bär/kokosflingor.

DSC_0102 (2) DSC_0108 (2)

Annonser