Hör och häpna: jag har börjat äta müsli till frukost ibland. Jag har haft ett lååångt uppehåll på flera år, men ”roko e ha som int kan änder se” som vi säger på vår österbottniska dialekt (typ: den som inte kan ändra sig är dålig).

Här kommer en stoor sats knaprig müsli som rostas i ugnen. Jag gjorde denna müsli innan jag började med sockeruppehållet, därav chokladen 🙂 Ursprungsreceptet kommer härifrån men med några ändringar.

För en stor sats behövs:

2,5 dl havregryn

2,5 dl havrekli

1 1/3 dl hackade mandlar

1 1/3 dl hackade walnötter

2,5 dl blandade frön och nötter (sesamfrön, linfrön, solrosfrön…)

2 tsk kanel

1 tsk muskot

3 tsk smältad kokosolja

1 rivet äpple

1 1/3 dl vatten

1 tsk vanilj essence

några rutor hackad mörk choklad (alternativt kakaonibs)

Sätt ugnen på 250 grader. Blanda samman alla torra ingredienser i en skål och alla våta ingredienser (äpplet åker ner hit) i en annan. Blanda sedan samman allt (gärna med händerna så får du mer klimpar i müslin) och bred ut på en pappersklädd plåt. Sänk ugnsvärmen till 100 grader och skjutsa in plåten. Låt rostas i ugnen i ca 1 timme och rör om var 15 minut. Servera med t.ex. joghurt och bär.

DSC_0101 (2) DSC_0100 (2)

Annonser