När mamma, pappa, syster och systerson kom på besök till Australien var det naturligtvis fest! Och då ville jag fira med det som jag förknippar mest med detta land: fruktbröd. Bananbröd är kanske populärast, men jag lovar er att hallon- och päronbröd är – i mitt tycke – nästan ännu godare. Jag gjorde ett stort bröd och en liten muffin utan socker, för då hade jag redan börjat sockerstrejken.
För ett stort bröd behövs:
7,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk matsoda
1 och 2/3 dl socker
ca 800 g konserverade päron (spara juicen!)
125 g smält smör
3 ägg
2 tsk vanilj extrakt
2,5 dl frusna hallon
Gör så:
- Värm ugnen till 160 C. Smöra eller klä med bakplåtspapper en form på ca 20 x 12 cm.
- Blanda mjöl, bakpulver och matsoda i en bunke. Rör ner socker. Gör en liten grop med handen.
- Mixa hälften av päronen med stavmixer tillsammans med 1,2 dl juice. Blanda i en skild bunke päronpuré, smör, ägg och vanilj och vispa tills det får en fin konsistens. Häll ner det våta i mjöl-gropen och rör lätt ihop allting. Hacka resterande päron och rör ner dem tillsammans med hallonen.
- Häll hela smeten ner i formen. Grädda 1 timme 20 minuter eller tills kakan är klar (pröva med en sticka. Den skall vara ren när den kommer ut).
- Servera varm eller kall. Förvaras i kylskåp.
Den sockerfria muffinsen innehåller samma sak som ovan, minus sockret. Det var mest päron och hallon, men det passar mig bra 🙂