Detta intresseväckande recept hittade jag bland mina Mat & Vin-tidningar (nr 1/2012) som jag fick i julklapp av syster. De är lätta att göra och blir verkligen goda! Dock kunde de gärna få smaka lite mera lakrits. Ätes som vanliga bröd och/eller tunnbröd. I det ursprungliga receptet sägs det att hjortronsylt och söt mesost passar bra till.

8 bröd

2½ dl kall mjölk

1 msk honung

1 msk olja

10 g jäst

½ tsk salt

2 tsk lakritsgranulat (jag använde godiset Lakrisol)

1 dl grahamsmjöl

4½-5 dl vetemjöl

Gör så:

  1. Rör ut mjölk, honung, olja, jäst, salt och lakrits i en bunke. Arbeta in mjölet lite i taget och knåda ordentligt till en smidig deg. Låt vila i kyl (ex. i en plastpåse) ca 30 minuter.
  2. Dela degen i 8 lika stora delar och kavla ut till tunna kakor. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. Nagga med gaffel och strö över lite extra lakritsgranulat.
  3. Grädda i 225 grader i 5-7 minuter eller tills de får färg i kanterna. Låt svalna på galler utan bakduk.